Gör kaninen rumsren

En inomhuskanin vill såklart springa runt i ditt hem, precis som en katt eller hund skulle gjort. Men hur gör man om man inte vill ha kiss och bajs över hela huset?

Text: Emma Almquist. Foto: CC Pixabay

En inomhuskanin vill såklart springa runt i ditt hem, precis som en katt eller hund skulle gjort. Men hur gör man om man inte vill ha kiss och bajs över hela huset? Det är faktiskt möjligt att göra kaniner rumsrena, precis som innekatter.

Naturligt renliga

Kaniner är naturligt renliga och gör majoriteten av sina behov på en plats. Det här är smart både för att inte locka till sig rovdjur och för att minska mängden parasiter som finns i marken. De kommer dock sannolikt alltid lägga lite torra kaninpluttar här och där, men just eftersom de är torra är de väldigt lätta att sopa bort.

Börja på mindre yta

Börja gärna med att bara ha kaninen lös i en hage, istället för i hela huset. Ha många toalådor i hagen för att verkligen göra det lätt för kaninen att gå på toa på rätt ställe. Utöka sedan utrymmet efter hand.

Äter och bajsar

Det mesta av kaninens bajs kommer när den äter. De är som ett rör från munnen till rumpan; när det trycks in något i ena delen (munnen) kommer det ut något i den andra. Eftersom kaniner ska äta hö nästa hela tiden så kan vi hjälpa dem att bajsa där vi vill genom att sätta en toalåda under höhäcken. När mycket bajs samlas på en plats ökar sannolikheten för att kaninerna även vill kissa där.

Tillräckligt stort

Kaninen måste kunna sätta ordentligt och vända sig om i toalådan. Annars känner den sig inte bekväm och kommer inte kissa där. Dessutom måste kanterna vara höga nog för att kisset inte ska hamna utanför om kaninen trycker rumpan mot lådans kant.

Flera platser

Sätt hellre ut lite för många lådor än för få. Testa olika strömaterial i botten och prova att både ha lådan undangömd och på en mer öppen plats. Olika kaniner föredrar olika saker. Märker du att kaninen går på toa på en plats där du inte har låda? Testa att sätta en låda där och se om det kanske är så att den valt den platsen och vill ha en låda där.

Källförteckning

Beynen, A. C. 1995. Gerbils Prefer Partially Darkened Cages. Animal Welfare. 4, 2: 119-123.
Forkman, B. 1996. The foraging behaviour of Mongolian gerbils: a behavioural need or a need to know? Behaviour. 133: 129–143.
Pettijohn, T.F., Barkes, B.M. 1978. Surface choice and behavior in adult Mongolian gerbils. The Psychological Record. 28: 299–303.
Sherwin, C.M. 1998a. Voluntary wheel running: a review and novel interpretation. Animal Behaviour. 56: 11–27.
Sørensen, D.B., Krohn, T., Hansen, H.N., Ottesen, J.L., Hansen, A.K. 2005. An ethological approach to housing requirements of golden hamsters, Mongolian gerbils and fat sand rats in the laboratory—A review. Applied Animal Behaviour Science. 94: 181-195.
Wiedenmayer, C. 1997a. Causation of the ontogenetic development of stereotypic digging in gerbils. Animal Behaviour. 53: 461–470.
Wiedenmayer, C. 1997b. The early ontogeny of bar-gnawing in laboratory gerbils. Animal Welfare. 6: 273–277.
Ågren, G., Zhou, Q., Zhong, W. 1989a. Ecology and social-behavior of Mongolian gerbils, Meriones unguiculatus, at Xilinhot, Inner-Mongolia, China. Animal Behaviour. 37: 11–27.

Om författaren

Emma Almquist är etolog, vilket betyder att hon har akademisk utbildadning i djurens beteende och orsakerna till det. Efter sin kandidatexamen från Sveriges Lantbruksuniversitet har hon gått flera masterkurser och privata fortbildningar.

Länkar

Tips på fler artiklar